VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Woningkoper moet met billen bloot bij hypotheekaanvraag

Geplaatst op: 04-12-2019, 14:49:29

Een klant was zo verontwaardigd dat hij zijn belastingaangifte moest tonen voor een hypotheekaanvraag, dat hij met zijn klacht naar het financiële klachteninstituut Kifid stapte. Hoewel de bank hem gewoon de verzochte lening had verstrekt.

De consument vroeg in 2018 een hypotheek aan bij NIBC Bank. Ter beoordeling van de aanvraag werd hem onder meer een kopie gevraagd van zijn belastingaangifte. Dat stuitte op grote bezwaren bij de consument. Hij kwam eerst alleen met een kopie van zijn belastingaanslag. Toen de bank daarmee geen genoegen nam, verstrekte hij een gedeeltelijk onleesbaar gemaakte kopie van zijn belastingaangifte. Nadat de bank ook daarmee niet akkoord ging, overhandigde hij eindelijk zijn originele aangifte. Met succes dus.

Het weerhield hem er niet van om naar het Kifid te stappen. De principiële klant eiste dat het Kifid zou uitspreken dat de bank de Wet Bescherming Persoonsgegevens had geschonden door hem zonder noodzaak naar zijn belastingaangifte te vragen. Ook eiste hij dat de bank zijn gegevens zou vernietigen en bovendien de procedures voor iedereen zou aanpassen.

Zorgplicht

De Geschillencommissie van het Kifid gaf de klant op alle eisen ongelijk. De belastingaangifte geeft volgens de commissie relevante informatie over de financiële positie van een consument bij een hypotheekaanvraag. „Gelet op de zorgplicht om te waken voor overkreditering en de relevante informatie die uit een belastingaangifte blijkt, was de bank gerechtigd om een volledig leesbare kopie van de belastingaangifte op te vragen bij consument”, aldus de woensdag gepubliceerde uitspraak. Het verzoek om de gegevens te wissen, werd daarom ook afgewezen. Een algemene richtlijn kwam al helemaal niet aan de orde, omdat het Kifid geen toezichthouder is.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 4 december 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina